EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

Historie

In 1908 maakte de bevolking van Echt voor het eerst kennis met de voetbalsport. Een aantal studenten van Rolduc (waaronder de Echtenaar Fons de Haes) kwam in Echt een nieuw spel spelen. Plaats van handeling was een wei aan de Molenbeek in de St. Janskamp. De hele schooljeugd was die middag aanwezig en zag hoe een aantal mannen in lange togen een bruine leren bal tussen twee, in de grond gestoken, wilgentakken probeerden te schoppen of dit probeerden te verhinderen. Na deze middag was de jeugd van Echt helemaal in de ban van deze nieuwe sport.

Er werd geld ingezameld voor een leren bal en al spoedig werd de eerste voetbalclub in Echt opgericht. De naam luidde: E.V.V. Sparta (1908). Men speelde in de kleuren blauw-wit, verticaal gestreept. Het eerste voetbalveld lag in de Breul. Over de eerste jaren is weinig bekend. Wel weten we dat er al in competitieverband werd gespeeld.Ook werd er bij de thuiswedstrijden entree geheven: 3 cent, maar vaak mocht men voor 1 cent ook al naar binnen.

In 1925 was het, door gebrek aan animo, afgelopen met de club Sparta. Echt ging een periode zonder voetbalclub tegemoet en na een jaar zonder clubvoetbal vonden in 1926 een aantal Echtenaren dat het tijd werd voor een nieuwe voetbalclub. Op zaterdag 26 juni 1926 werd in het voormalige Oranjehotel aan de Jodenstraat een vergadering belegd die zou uitmonden in het oprichten van de voetbalclub E.V.V. Een van de grote drijfveren was onderwijzer Thei Bongers. Samen met o.a. Harry Ruyters, Jos Stassen, Antoon Lausen, Jan Smeets, Vic Geurts en Meister Jos Kurvers legden zij het fundament voor de nieuwe club.

Zondag 24 oktober 1926 werd de eerste competitiewedstrijd gespeeld tegen RKHV Helden (2-4 verloren). Het eerste veld lag bij de steenfabriek tegen de pas aangelegde dijk van het Julianakanaal. De eerste voorzitter werd Harry Ruyters. Na enkele moeizame jaren werd er in 1928 een nieuw bestuur gevormd o.l.v. voorzitter Jos Stassen (hij zou tot 1967 voorzitter blijven!!) Men verhuisde naar de Nieuwe Markt. In 1931 behaalde E.V.V. voor het eerst een kampioenschap. Ook kreeg men dat jaar weer een ander veld en wel het terrein aan de Valk dat na zeer grote inspanningen geschikt werd gemaakt voor competitievoetbal.

E.V.V. groeide gestaag en tot 1940 werd er menig succes behaald (oa. werd men winnaar van de, in die dagen, beroemde Baron de Vexela Coupe). In de oorlogsjaren stond het voetbal op een laag pitje. Er werd alleen gevoetbald in een zogeheten noodcompetitie