EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

2010-2016 Topklasse

Het eerste seizoen Topklasse

Vrijdag 20 augustus 2010 was het dan eindelijk zover. De nieuw gevormde Topklasse voor de beste 32 amateurclubs van Nederland ging van start en hiervan gaf het merendeel aan dat handhaving in de Topklasse de doelstelling was. Dit gold ook voor EVV en trainer Jan Lauers wilde graag als eerste in het rechterrijtje eindigen (oftewel de 9e plaats).

De voorbereidingen waren in ieder geval uitstekend en met name de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach was een ware happening. EVV stuntte door de Bundesligaclub met 2-1 te verslaan. Het eerste competitieduel op zondag 22 augustus werd al direct een succes. In Groesbeek werd titelkandidaat Achilles’29 met 0-1 verslagen door een doelpunt van Dirk Jan Derksen. Drie dagen later opnieuw succes en dit keer in de KNVB-beker. IJsselmeervogels werd met een 2-1 nederlaag teruggestuurd naar Spakenburg en de beide doelpunten kwamen op naam van Dries Verbeemen. Weer drie dagen later wachtte FC Oss, de degradant uit de Jupiler League, dat met 0-2 in Echt won.

Woensdag 1 september kwam met De Treffers een volgende titelkandidaat op bezoek. De ruim 800 toeschouwers zagen een geweldige wedstrijd die uiteindelijk eindigde in een 1-1 gelijkspel. Ook in de 3e bekerronde leek een stunt in de maak. In Echt werd FC Eindhoven ontvangen en lange tijd leek EVV kansloos. Maar een 1-3 achterstand werd tien minuten voor tijd goed gemaakt en EVV rook de winst. De profs sloegen echter in de slotfase nog twee keer toe (3-5). Tot de winterstop waren de resultaten wisselvallig, al was de 1-3 zege op AFC in Amsterdam een positieve uitschieter. Jammer was wel dat de drie punten behaald bij Dijkse Boys (1-4) een tijdje later weer moesten worden ingeleverd. Dijkse Boys werd uit de competitie genomen.

EVV was langzaam maar gestaag afgezakt naar de degradatiezone. Maar de ommekeer begon met de uitwedstrijd tegen De Treffers, die in een 3-0 zege werd omgezet. Vervolgens bleef EVV nog zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Een van de wedstrijden was wel heel bijzonder. EVV was door de KNVB gedwongen op Carnavalszaterdag te spelen. Men was vooraf erg sceptisch, maar het bleek een voltreffer. Niet alleen werd FC Lienden met 3-2 verslagen, er waren ook nog eens zeker 500 toeschouwers aanwezig!

Met nog zes wedstrijden voor de boeg was EVV al praktisch zeker van klassenbehoud en zelfs leek een vijfde plaats nog haalbaar. Maar jammer genoeg begonnen de vele gele kaarten door te wegen en in de laatste zes duels werden nog slechts vier punten gepakt.

EVV kan terugkijken op een prima start in de Topklasse. De destijds veel gehoorde opmerking “Het tweede seizoen is altijd het moeilijkste” geldt niet alleen voor EVV, maar voor de meeste clubs in de Topklasse.

Uiteindelijk eindigde EVV op de 9e plaats. Conclusie: missie geslaagd !!

 

EVV eindigt telkens bij de eerste zeven.

Het tweede seizoen Topklasse (2011-2012) begon op zaterdag 20 augustus tegen nieuwkomer WKE uit Emmen, dat in de blessuretijd met de winst ging lopen (2-3). De slechte start kreeg een vervolg in de volgende drie duels waarin EVV slechts één punt pakte. Maar toen in het vijfde duel Haaglandia werd verslagen, was de ban gebroken. De volgende vijf duels leverden 13 punten op en brachten EVV terug in de middenmoot. Het laatste duel van 2011 was spraakmakend. In Emmen stond EVV bij de rust met 1-3 achter tegen WKE. Die achterstand werd omgebogen naar een 4-3 voorsprong. Helaas kon die worden vastgehouden, want in de laatste 5 minuten scoorde WKE nog 2 keer en met een 5-4 nederlaag moest aan een lange terugweg worden begonnen. Overigens scoorde Jeroen Evelein alle vier de doelpunten voor EVV. Het eerste duel na de winterstop was een uitwedstrijd tegen de soevereine koploper Achilles’29. EVV zorgde voor een daverende stunt door met 0-2 te gaan winnen. Na een ongelukkig nederlaag tegen Haaglandia (1-2), werd in de laatste 11 duels nog maar één nederlaag geincasseerd. Uiteindelijk eindigde men op een mooie zesde plaats met 47 punten uit 30 duels. Doelsaldo: 50 voor en 43 tegen. Trainer Jan Lauers nam na twee seizoenen afscheid en hij zou worden opgevolgd door Leo Beckers.

Het derde seizoen Topklasse (2012-2013) bleek een prima seizoen te worden. Al zag het er in het begin niet naar uit. Na o.a. een onnodige nederlaag in Hoorn tegen Hollandia (1-2), beschamend verlies in de KNVB-beker tegen hoofdklasser Kloetinge (1-3), pak slaag van Achilles’29 in Groesbeek (0-4), dikke nederlaag in Rijswijk tegen Haaglandia (0-4), pakten zich boven de formatie van Leo Beckers donkere wolken samen.

Gelukkig waren een aantal spelers ondertussen weer fit en de snelle Turkse Belg Mutlu Sariadyn werd aan de selectie toegevoegd. De blauw-witten kwamen op stoom en sloten de volgende vijf duels winnend af en EVV kroop langzaam maar gestaag richting subtop. Na twee nederlagen tegen WKE en De Treffers werden voor de winterstop nog uit vier duels 10 punten gepakt. De wedstrijd tegen HBS (5-3 winst) was een geweldig voetbalfeest. Met 29 punten uit 16 duels, goed voor een gedeelde vierde plek, ging EVV de winterstop in.

Na de winter werden winst en verlies afgewisseld. Drie 1-0 overwinningen begin april zorgden ervoor dat EVV ruim voor het einde van het seizoen veilig was en het seizoen werd met een 1-1 gelijkspel tegen JVC Cuijk afgesloten. Uiteindelijk werd een mooie vijfde plaats bereikt in de eindrangschikking.

Zaterdag 24 augustus ging het vierde seizoen Topklasse (2013-2014) van start. Na overwinningen bij nieuweling UNA (1-3), Haaglandia (2-0), een nederlaag bij Leonidas (1-0) bleven de Echtenaren vier wedstrijden ongeslagen en met 17 punten uit 8 duels kan men spreken van een goede start. Tot de winterstop wisselende resultaten en enkele memorabele wedstrijden: In een hectisch duel, waarin maar liefst 4 rode kaarten werden uitgedeeld, werd De Treffers met 2-0 verslagen. De gevoelige thuisnederlaag tegen UNA (1-4) kwam extra hard aan omdat spits Jeroen Evelein zijn kruisband scheurde en voor hem was dit het begin van een lange, zeer lange revalidatie.

Het kalenderjaar 2014 begon zeer slecht. In Rijswijk leed EVV een zeer zware nederlaag (0-7) tegen hekkensluiter Haaglandia. Vervolgens begon EVV aan een uitstekende serie. Acht duels bleef men ongeslagen en pas op 6 april leed men de tweede nederlaag van 2014. In Noordwijkerhout werd met 1-0 verloren van VVSB. Een week later kwam koploper AFC op bezoek. Bij winst zouden de Amsterdammers de titel kunnen pakken, maar EVV hield de koploper op 1-1. Grote tegenvaller was het uitvallen van aanvoerder Joep Op den Kamp. Net zoals Jeroen Evelein moest Joep afhaken met een afgescheurde kruisband. EVV eindigde op een mooie 5e plaats met 52 punten uit 30 duels en een doelsaldo van 49 voor en 32 tegen.

Ook in de landelijke beker bereikte EVV voor het eerst in de derde ronde. Na winst tegen Owios en De Treffers was JVC Cuijk in die 3e ronde veel te sterk (3-0) In de districtsbeker bereikte EVV de finale maar ook daarin was JVC Cuijk te sterk (0-2)

 

Na een wisselvallige voorbereiding startte EVV het vijfde seizoen Topklasse (2014-2015) op zondag 24 augustus in Rosmalen tegen nieuwkomer OJC. Het werd een 1-0 nederlaag en dat zou de opmaat zijn voor een moeizame seizoenstart. Na 7 duels stond de teller op 7 punten.

In de landelijke beker was er meer succes. In de 1e ronde werd SC Spirit’30 met 4-0 verslagen waardoor EVV in de 2e ronde mocht aantreden tegen AZ. Ondanks de slechte weersomstandigheden waren er op woensdag 24 september bijna 2000 toeschouwers aanwezig op Sportpark In de Bandert. Zij zagen hoe de eredivisionist slechts met 0-1 wist te winnen. EVV kon terug kijken op een heel mooie voetbalavond.

In de competitie herstelde EVV zich. Tot aan de winterstop werd er alleen nog verloren van UNA en pakte men uit 9 duels 16 punten waardoor men halverwege het seizoen een plek in de middenmoot innam. Na de winterstop werd de goede serie vervolgd en ging alleen het eerste duel in Lienden tegen de latere kampioen met 0-2 verloren. Uit de volgende 9 duels pakte EVV 23 punten zodat men ruim voor het einde van het seizoen al veilig was. Op 10 mei werd het seizoen afgesloten met een 2-0 overwinning tegen degradant EDO en eindigde EVV op een 7e plaats met 46 punten uit 30 duels. Opvallend is echter het doelsaldo: met 33 treffers voor had EVV de minst scorende voorhoede van de Topklasse maar met slechts 28 treffers tegen, had men ook de beste achterhoede van gehele Topklasse.

 

Op weg naar de Tweede Divisie?

Het zesde seizoen Topklasse (2015-2016) stond vanaf de aftrap in het teken van de nieuwe voetbalpiramide die in augustus 2016 van start zal gaan. Na zes jaar Topklasse wordt het voetballandschap behoorlijk op de kop gezet. De nrs. 1 t/m 7 uit de Topklasse Zaterdag en Zondag promoveren naar de Tweede Divisie. De nrs. 8 t/m 14 komen in de Derde Divisie terecht. No. 15 speelt nacompetitie en de laatste in de ranglijst degradeert.

De verwachtingen waren hoog gespannen. Maar hoe anders zou het dit seizoen verlopen! Het begon al met een nederlaag in de thuiswedstrijd tegen WKE, waarin de gasten in de 90e minuut de 0-1 scoorden. Omdat de ploeg uit Emmen in het voorjaar van 2016 failliet ging kwam deze wedstrijd te vervallen. Zodoende zou er niemand rechtstreeks kunnen degraderen. In de volgende vijf duels pakte EVV slechts twee punten zodat men kon spreken van een verknalde start.

Binnen de ploeg boterde het niet en dat noopte trainer Leo Beckers om in te grijpen. Twee spelers kregen de bons. De eerste wedstrijd zonder de twee beoogde sterspelers was op kermiszaterdag in Veldhoven tegen de toenmalige koploper UNA. EVV stuntte en won met 0-2. De ploeg kreeg duidelijk moraal door deze zege en bleef de volgende vijf duels ongeslagen. Vervolgens werden winst en verlies afgewisseld en met de winterstop vonden we EVV terug in de onderste middenmoot. Echter, plaats 7 was nog steeds in beeld.

Na de winterstop bleek echter dat EVV scorend veel te kort kwam. Enkele uitschieters vielen er wel nog te noteren. Zo werd er verrassend gewonnen bij twee koplopers. In Groesbeek werd De Treffers met 1-2 verslagen en ook TEC ging thuis onderuit tegen EVV (0-2). Maar daarmee was de koek ook ver op. In de slotfase werden nog twee punten gehaald uit zes duels.

EVV eindigde op de 11e plaats met 30 punten uit 28 duels. Doelsaldo 22 voor en 31 tegen. Duidelijke cijfers: prima verdediging maar veel te weinig scorend vermogen. EVV plaatst zich daardoor voor de Derde Divisie die op 14 augustus 2016 van start zal gaan.